Durabrik + Ivago = slimme afvalophaling in een slimme buurt

Geschreven op 1 Juli 2016

Bouwen en maatschappelijk engagement gaan bij Durabrik hand in hand. Nieuwe woonsites moeten voor Durabrik voldoen aan heel wat duurzaamheidseisen.  Kan men zich vlot verplaatsen? Is er voldoende aandacht voor collectief groen? Zijn de gebruikte bouwmaterialen milieuvriendelijk? Voldoen de woningen aan de nieuwe energie-eisen?

Durabrik + Ivago = slimme afvalophaling in een slimme buurt

Dit zijn allemaal belangrijke elementen die de toekomstige impact van de site op het milieu bepalen. De 200 eigentijdse woningen van het nieuwbouwproject Scheldehof in Destelbergen presenteren een energiepeil dat lager ligt dan wettelijk verplicht. En dankzij een samenwerking met IVAGO komt er met één centraal afvalsorteerpunt een duurzaam alternatief voor huisvuilophaling in de wijk.

Het project vlakbij de Scheldedijk biedt een divers aanbod strakke en moderne woningen met 3 tot 4 slaapkamers en een ruime tuin. Dat het slim wonen is in dit nieuwbouwproject bewijst het energiepeil (lager dan E54) wat in de toekomst een lage woonkost garandeert. Het gebruik van kwaliteitsvolle bouwmaterialen en -technieken zorgt bovendien voor optimaal wooncomfort. Gent ligt op fietsafstand en via de R4 is vlot woon-werkverkeer verzekerd. Daarnaast zorgt de samenwerking van Durabrik met IVAGO voor een primeur in de afvalophaling op haar woonerven: één centraal afvalsorteerpunt als duurzame oplossing voor het ophalen en sorteren van huisvuil.

Waarom kiest Durabrik voor één centraal afvalsorteerpunt?

Deze manier van afvalverwerking heeft voor de (toekomstige) bewoners van de wijk heel wat voordelen. Ze hebben geen aparte afvalcontainers meer nodig. Er hoeft geen vuilniswagen meer door de wijk te rijden en er is absoluut geen geurhinder meer. Bovendien kunnen ze hun afval elke dag van de week tussen 6 uur en 22 uur kwijt in de containers. Het afvalsorteerpunt wordt meteen ook een ontmoetingsplaats voor de buurtbewoners waardoor het sociaal contact wordt versterkt. Bovendien leren kinderen van jongs af aan goed sorteren.

Deze voordelen passen in de visie van Durabrik om de leefbaarheid van een volledige wijk én een groene toekomst voor de volgende generaties te garanderen.

Hoe werkt een duurzaam afvalsorteerpunt?

Op een centraal punt in de verkaveling plaatst IVAGO onder de grond verschillende afvalcontainers met bovengrondse inwerpzuilen voor elk van de vijf soorten huishoudelijk afval: restafval, pmd, glas, gft en papier en karton. Bewoners kunnen hun afval elke dag van de week tussen 6 uur en 22 uur kwijt in de containers. Met een persoonlijk IVAGO-pasje krijgen ze toegang tot de zuilen en een centraal systeem registreert alles. De betaling verloopt vervolgens via een persoonlijke IVAGO-rekening.

Elke ondergrondse container is uitgerust met elektronica die aangeeft wanneer hij bijna vol zit, zodat IVAGO het sein krijgt om hem leeg te maken met behulp van een speciale kraanwagen. Dankzij het geautomatiseerde systeem gebeurt de ophaling in functie van de behoefte en rijden er minder vuilniswagens door de straten. Bovendien is het afval meteen op de correcte manier gescheiden met behulp van de duidelijke aanwijzingen op de inwerpzuilen van de afvalcontainers. 

Brochure

Nog meer weten over dit project?

In deze projectbrochure vind je alle plannen van de verschillende woningen en meer info over de omgeving en architectuur.

Download brochure

Durabrik projecten in de buurt

Fase 4 in verkoop

Zeemanstuin