5 tips voor een geslaagde keukeninrichting

Geschreven op 3 November 2014
5 tips voor een geslaagde keukeninrichting

De keuken is het kloppende hart van je gezinsleven: je brengt er heel wat tijd in door. Daarom is het belangrijk dat de inrichting van meet af aan perfect afgestemd is op je wensen. Met deze leidraad stel je je de juiste vragen vóór je je keuken inricht.

1. Open keuken

Een open keuken heeft een lichte en ruime indruk. En als je kookt, hoef je niets van je gezinsleven of je bezoek te missen. Anderzijds kijkt iedereen ook gewoon mee. Niet zo ideaal al je een chaotische kok bent.
Zorg in een open keuken ook altijd voor een krachtige dampkap.

2. Toestellen praktisch schikken

De schikking van toestellen en kasten hangt natuurlijk af van de beschikbare ruimte, maar ook van je eigen wensen. Wil je alles compact en uiterst praktisch? Eet je in de keuken? Kokkerel je graag met vrienden?

Je hebt grosso modo de keuze tussen een lineaire keuken (toestellen naast elkaar), een parallelle keuken (toestellen tegen 2 tegenoverliggende muren) en een keuken in U-vorm, met ruimte voor een eettafel en/of kookeiland.

Zorg voor een logische schikking, zodat je tijdens het koken niet van hot naar her moet lopen. Volg deze logica: voorraad opslaan (ijskast, kasten, bergruimte) – maaltijden voorbereiden (werkblad, spoelbak) – koken (kookvuur, oven, microgolf) – opruimen (vuilnisbak, kasten). In deze werkflow vormen je ijskast, het fornuis en de ijskast de belangrijkste driehoek.

TIP: wist je dat een keukeninrichting aangepast kan worden naargelang de kok in huis rechts- of linkshandig is?

3. Ergonomie

Je keuken moet je als gegoten zitten, ook letterlijk. Een te laag werkblad bezorgt je rugklachten, te hoge kasten zijn dan weer onpraktisch. Stem de hoogte van werkblad, kasten en toestellen af op je lichaamslengte.

4. Verlichting

Messen, cutters, keukenapparaten en een fornuis: koken kan gevaarlijk zijn. Zorg op z’n minst voor goede verlichting. Combineer sfeerverlichting met gericht licht op de belangrijkste werkplekken.

5. Materialen

Houd bij de materiaalkeuze rekening met de stijl die je leuk vindt (hedendaags, retro, strak, landelijk,…) maar ook met het onderhoudsgemak. De keuze is eindeloos: hout, inox, natuursteen, glas, staal, beton, tegels,… Er zijn uiteraard ook mooie combinaties mogelijk.

TIP: ook bij de interieurarchitecten van Durabrik kun je terecht voor praktisch advies over je keukeninrichting.

Durabrik magazine editie 2019

Bekijk magazine Brochure