Gebruik van regenwater of gerecycleerd water

Geschreven op 22 Maart 2019
Gebruik van regenwater of gerecycleerd water

Hoe kunnen we besparen op onze drinkwaterfactuur en wat zijn de voordelen van regenwaterrecuperatie?
Kom hieronder te weten.

  • Besparen op onze drinkwaterfactuur, hoe doen we dat?

Drinkwater is niet goedkoop. Dus terecht dat je kijkt hoe je je waterfactuur kan verkleinen.

Wat zijn precies de mogelijkheden?

Een voldoende grote regenwaterput waarbij de toiletten, de wasmachine en het buitenkraantje is aangesloten op regenwater, zorgt alvast voor een directe besparing van 40%. Wanneer je verder wil besparen, kunnen waterbesparende toestellen, zoals A(+++) vaatwas- of wasmachinetoestellen en waterbesparende (douche)kranen vele liters water besparen

En wat als je –zoals in stedelijke gebieden- geen ruimte hebt om een regenwaterput te plaatsen, of wanneer je regenwaterput onvoldoende gedimensioneerd is?

Technologie staat niet stil, en gelukkig maar. Intussen bestaan er waterzuiveringsinstallaties voor huishoudelijk gebruik waarbij het gebruikte water van bad, douche en wasmachine gezuiverd wordt, en opnieuw kan gebruikt worden voor wasmachine en toilet. Ook op deze manier bespaar je makkelijk 40%.
Sinds kort werd de Hydraloop geintroduceerd! De Hydraloop is een waterrecyclagesysteem dat huishoudelijk water op een slimme en duurzame manier zuivert. Het resultaat hiervan is dat je helder water terug krijgt, dat je opnieuw kan gebruiken in je huis en tuin! Lees hier meer over de werking en voordelen van de Hydraloop.

  • Eigenlijk zou ik willen douchen met het regenwater die ik heb, mag dat?

Er is geen enkele wet die deze toepassing verbiedt. Er dient enkel een aanduiding te zijn aan de kraan dat er regenwater uitkomt, en dus niet drinkbaar is.

Met een goede filtering van het regenwater bekom je helder en geurvrij water dat bruikbaar is voor diverse toepassingen, zo ook –indien gewenst- om mee te douchen.

 

  • Wat zijn de voordelen van het gebruik van regenwater of gerecycleerd water?

Minder betalen: waarom zouden we water weggooien dat perfect bruikbaar is? Door het gebruik van regenwater of gerecycleerd water bespaar je als gezin jaarlijks honderden euro’s uit.

Beperking waterafvalstroom: geen overbelasting van het rioolnet bij hevige regenval.

Ecologisch: water hergebruiken is een duurzame oplossing die bijdraagt tot een schoner milieu.

Graag nog meer info? Stuur jouw vragen naar duurzaamheid@durabrik.be!

Durabrik magazine editie 2019

Bekijk magazine Brochure