Samen inburgeren

Geschreven op 3 Augustus 2017

In de zomer van 2016 stapte Durabrik mee in het project ‘Samen inburgeren’ van Bond Zonder Naam. Een proefproject waarbij medewerkers uit bedrijven zich engageren om erkende vluchtelingen te helpen inburgeren. 10 van onze collega’s doen hier aan mee en zijn een buddy voor een inburgeraar. 

Ook onze CEO, Joost, doet mee. Hij is buddy van Hasan, een politieke vluchteling uit Syrië. Tot twee jaar geleden was Hasan Al Khalaf nog een succesvolle apotheker in de Syrische hoofdstad Damascus. Omwille van zijn beroep, is Hasan zo lang mogelijk ter plaatse gebleven. Maar toen hij werd opgeroepen voor het leger, is hij samen met zijn vrouw en dochtertje gevlucht. Van Syrië via Libanon naar Turkije. Met een rubberboot over de Middellandse Zee naar Griekenland en zo verder via Macedonië en Servië naar Duitsland. Daar werden ze door autopech onderschept door de politie en weggebracht naar een Hongaars vluchtelingenkamp. Een klein beetje geluk bracht hen naar de Oostenrijkse grens en zo terug naar Duitsland. Toen zijn dochtertje ziek werd en ze in Duitsland niet de juiste medische hulp kreeg, besloot Hasan om door te reizen naar Brussel.

Ondertussen woont Hasan 15 maanden in het Gentse en spreekt hij een aardig mondje Nederlands. Omdat zijn farmaceutisch diploma hier niet geldig is, studeert hij opnieuw farmacie aan de Vrije Universiteit Brussel.  4 maanden geleden werd hij voor de 2e keer papa.

Dankzij Joost kan Hasan onder andere stage lopen in een apotheek. Het zijn soms kleine dingen maar het helpt Hasan en zijn gezin om zich thuis te voelen hier in België.

Lees de volledige getuigenis ook in het artikel van De Tijd.

Durabrik magazine editie 2017

Bekijk magazine Brochure