Wereldwaterdag - 22/03

Geschreven op 22 Maart 2019
Wereldwaterdag - 22/03

Vandaag is het Wereldwaterdag. Een dag waarbij we even stilstaan bij ons waterverbruik.

Water is de bron van alle leven. Toch is het water dat uit onze leidingen stroomt een luxe waar we slechts zelden bij stilstaan.

Een douche nemen, onze tanden poetsen, aardappelen koken en het toilet spoelen zijn zaken die we dagdagelijks doen, en waar we grote hoeveelheden water voor gebruiken. Gemiddeld verbruiken we zo’n 110 liter per dag per persoon. Als je dit even uitrekent voor alle Belgen samen is dit 1 miljard 250 miljoen liter water per dag. Dat is héél veel water.

We springen als huishoudelijke gebruiker niet op de meest zuinige manier om met ons drinkwater, terwijl zuiver water een schaars product is. De watercyclus is de laatste decennia grondig verstoord, en ook de toename van de verharde oppervlakken en bodemverdichting zorgen voor verstoring.

De waterproblematiek vraagt om een integrale en duurzame aanpak. We kunnen ons waterverbruik aanpassen en watervriendelijk(er) worden.

Hoe doen we dat, ons waterverbruik aanpassen en watervriendelijk(er) worden?

Wanneer we aandachtig zijn voor een paar zaken, kunnen we in en rond onze woning al heel wat watervriendelijke keuzes maken. Zo zijn waterdoorlatende onverharde oppervlaktes een goede keuze voor onze grondwatertafel. Een groendak zorgt er voor dat water vastgehouden wordt en de riolering niet overbelast raakt. Binnenshuis kunnen we zelf waken over de waterkwaliteit die we afvoeren. Zo zullen agressieve reinigingsproducten veel moeite kosten om uit het water gezuiverd te worden.

Ons waterverbruik kunnen we reduceren door waterzuinige (vaat)wastoestellen te gebruiken en waterspaarknoppen te plaatsen. Bovendien hebben we voor heel wat zaken helemaal geen drinkwater nodig, zoals voor toilet, was- en buitentoepassingen. Hiervoor kan perfect regenwater gebruikt worden. Of we kunnen water afkomstig van bad, douche en wasmachine zuiveren en hergebruiken. Dat kan met de Hydraloop. Dit waterrecyclagesysteem werd recent geïntroduceerd en zuivert huishoudelijk water op een slimme en duurzame manier. Het resultaat hiervan is dat je veiling en helder water verkrijgt, dat je opnieuw kan gebruiken in huis en tuin. Lees hier meer over de Hydraloop.

Hiervoor bestaat reeds heel wat expertise en technologie om dit te realiseren. Wanneer we alleen al de wasmachine en het toilet aansluiten op regen- of gerecycleerd water, kunnen we perfect onze waterfactuur met bijna de helft reduceren én daarbij het milieu een grote dienst bewijzen, 2 vliegen in één klap!

Graag nog meer info? Stuur jouw vragen naar duurzaamheid@durabrik.be!

Durabrik magazine editie 2019

Bekijk magazine Brochure